ÖSYM


Değişen dengeler 
ÖSYM’de değişen dengeleri göstermek amacıyla eski yönetimle, yeni yönetimi karşı karşıya getirdik. ÖSYM’nin yeni yönetimi şöyle: 

Prof. Dr. Ali Demir ( Başkan ): Makine Mühendisi. 1982 yılında İTÜ Makine Mühendisliği Bölümü’nden mezun olan Demir, aynı bölümde yüksek lisansını tamamladı ve daha sonra İngiltere’deki Loughborough teknoloji üniversitesinde doktorasını yaptı. İTÜ’de Tekstil Mühendisliği Anabilim Dalı öğretim üyeleri arasında yer alıyor 
Prof. Dr. Ömer Pekşen (Başkan Yardımcısı): 1982’de İTÜ Matematik Mühendisliği Bölümü’nden mezun. Southampton University’den Geometri dalında 1989’da doktora ünvanı aldı. Karadeniz Teknik Üniversitesi öğretim üyesiydi. 
Prof. Dr. Ercan Öztemel (Başkan Yardımcısı): Marmara Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü öğretim üyelerindendi. Sakarya Üniversitesi’nde bir dönem rektör danışmanlığı yaptı. 
Prof. Dr. Ensar Gül (Yönetim Kurulu Üyesi) (YÖK’ün önerdiği akademisyen) 
Prof. Dr. Ömer Demir (Yönetim Kurulu Üyesi YÖK temsilcisi) 
Hüseyin Çalık (Yönetim Kurulu Üyesi MEB temsilcisi) 
Mehmet Tekinarslan (Yönetim Kurulu Üyesi Devlet Planlama Başkanlığı temsilcisi olacağı belirtiliyor, ancak henüz yazışmaları tamamlanmadı) 
Turay Karadere (Genel Sekreter) 
Gülderen Özdemir (Özel Kalem) 

KPSS skandalının ardından başlatılan soruşturmada pek çok isim görevden alınmıştı. Bunun üzerine Prof. Dr. Ünal Yarımağan, Başkanlık görevinden istifa etmişti. Aynı gün, Prof. Dr. Ali Demir, Başkan vekili olarak göreve başlamıştı. Aynı süreçte, ÖSYM’nin üst yönetiminin, müdürlerinin tamamı, üniversitelerde soru hazırlayan hocalarla, müdür yardımcılarının da büyük kısmı değişmişti. 

Eski ekip 
ÖSYM’nin yasadan önceki yapısında Yönetim Kurulu yoktu, Başkan ile birlikte 5 kişiden oluşan bir Yürütme Kurulu vardı. Yarımağan, dönemindeki yönetim şöyleydi: 

Prof. Ünal Yarımağan (Başkan):ÖSYM’nin kurulduğu 1974 tarihinden 2010 yılına kadar tam 36 yıl boyunca ÖSYM’de çalıştı, 2004’ten itibaren 6 yıl boyunca da Başkanlık görevini üstlendi. Elektronik yüksek mühendisliği diploması sahibi olan Yarımağan, bilişim sistemleri dalında doçentlik, bilgisayar bilimleri anabilim dalında da profesörlük unvanı aldı. 
Prof. Petek Aşkar (Yürütme Kurulu Üyesi) 
Prof. Cengiz Erol (Yürütme Kurulu üyesi) 
Prof. Abdullah Çavuşoğlu (Yürütme Kurulu Üyesi) 
Prof. Reşat Kasap (Yürütme Kurulu Üyesi) 
Mehmet Altunay (Genel Sekreter)/ Işıl Çıngı (Özel Kalem Müdürü) 


ÖSYM’nin yaptığı sınavlar 
Yükseköğretime Geçiş Sınavı 
Lisan Yerleştirme Sınavları 
Yabancı Dil Sınavı 
Yabancı Uyruklu Öğrenci Sınavı 
Dikey Geçiş Sınavı 
Yurt dışında Çalışanların Çocukları İçin Yükseköğretime Giriş Sınavı 
Akademik Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı 
Yükseköğretim Kurulu Seviye Tespit Sınavı 
Üniversitelerarası Kurul Yabancı Dil Sınavı 
Kamu Personel Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı 
Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (yılda iki kez) 
TSK Askeri Liseler Sınavı (ALS) 
Öğretmenlik Kariyer Basamaklarında Yükselme Sınavı 
Türk Cumhuriyetleri Sınavı (TCS) 
Kamu Personel Seçme Sınavı (KPSS) 

Türkiye ’de sınavların tarihi 
1960’lı yıllara gelinceye kadar lise mezunları az olduğundan pek çok fakülte, kendisine başvuran bu mezunları sınavsız kabul ediyordu. 1960’larda her üniversite kendi sınavını yapmaya başladı. 1974’te, üniversiteye giriş sınavlarının Üniversitelerarası Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezini kurdu. 1981’de bu kurum ÖSYM adını aldı. 1974 ve 1975’te aynı gün sabah ve öğleden sonra birer olmak üzere iki oturumda, 1976-1980 yıllarında aynı günde ve bir oturumda uygulandı. 

1981’den itibaren iki basamaklı sınav yapılmaya başlandı. 1999’da iki basamaklı sınav ÖSS adı altında tek basamaklı haline getirildi. 1996’da katsayı sınırı konuldu. Bu dönemlerde 
defalarca sınav sistemi ve yasası değişti. 2010’da uygulanan son değişiklikle ise sınav tekrar 2 aşamalı yapıldı. 


Skandal merkezinin yönetim şeması 
Yükseköğretim Kurumu (YÖK) 
17 Nisan 2011’e kadar ÖSYM’nin kanunu yoktu ve YÖK’e bağlı bir kuruluştu. ÖSYM Başkanı, YÖK Başkanı’nca atanıyordu. Yeni yasayla ‘YÖK ile ilgili kurum’ tanımı yapıldı. 

ÖSYM Başkanı 
Devlet üniversitesinde görev yapan profesörlerden YÖK’ün önereceği üç aday arasından müşterek kararnameyle 4 yıllığına atanıyor. Süresi dolan başkan, bir defaya mahsus yeniden atanabiliyor. Başkan, görev süresince kadrosunda bulunduğu üniversitede ücretsiz izinli sayılıyor. Görev süresi dolmadan görevine son verilemiyor. Atanmak için gerekli şartları taşımadığının tespit edilmesi veya görevini yerine getiremeyeceğinin Yükseköğretim Genel Kurulu kararıyla tespit edilmesi hâlinde atandığı usule göre görevden alınabiliyor. 

ÖSYM Başkan Yardımcıları 
Başkan en az biri devlet üniversitelerinde görevli öğretim üyeleri arasından olmak üzere, kendi görev süresiyle sınırlı olmak üzere iki başkan yardımcısı atıyor. Başkan yardımcılarında, en az dört yıllık yükseköğrenim mezunu olma ve en az on yıllık memuriyetinin bulunması şartları aranıyor. Bugün ÖSYM’nin başkan yardımcısı olarak Prof. Dr. Ömer Pekşen ve Prof. Dr. Ercan Öztemel görev yapıyor. 

ÖSYM Başkanlığı Yönetim Kurulu 
Başkan ve başkan yardımcıları dâhil yedi üyeden oluşuyor. Yönetim kurulunun, başkan ve başkan yardımcıları dışındaki üyeleri; MEB’den genel müdür düzeyinde temsilci, YÖK Yürütme Kurulu’ndan bir temsilci, Devlet Personel Başkanlığından başkan yardımcısı düzeyinde bir temsilci ve devlet üniversitelerindeki öğretim üyelerinden YÖK’ün seçtiği birer temsilciden oluşuyor. Soruların hazırlanması ve sınavların düzenlenmesi için komisyonları burası belirliyor. 

Başkanlık teşkilatı hizmet birimleri 
Soru Hazırlama ve Geliştirme Daire Başkanlığı 
Sınav Hizmetleri Daire Başkanlığı 
Yabancı Dil Sınavları Daire Başkanlığı 
Bilgi Güvenliği ve Yönetim Daire Başkanlığı 
Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı 
Hukuk Müşavirliği / İnsan Kaynakları Hizmetleri Başkanlığı

Alıntıdır.

Yorumlar

  1. Eğitim sistemi ve sınavlarda gelinen nokta çok acı

    tus forumlarında iddialar “...Bundan 7-8 kadar yıl önceydi. 5-6 defa girdiğim ÜDS lerden 50-60 arası alıp duruyordum. Meşhur bir TUS dersanesinin Meşhur bir sahibi -ki iyi İngilizce bilmesi ile de tanınır- yerime ÜDS ye girebileceğini söyledi. "Sen de sarışın gözlüklüsün ben de, kimse anlamaz bile, ben böyle çok kişiye ÜDS-KPDS kazandırttım" dedi. Tabi teklifini "bütün akademik hayatımı b.k çukurunun üzerine bina edemem" diyerek reddettim. 1-2 sınav daha sürünüp kendim 71'imi aldım. Eğer yakalanırsa "sevgili JOKER abimin" aleyhine tanıklık ederim. Allah islah etsin, bir adamın her işi mi YAMUK olur ya?”

    http://www.stetuskop.com/showthread.php?t=4964&page=62
    https://odatv.com/tus-sorularinin-calindigi-iddialarinin-merkezinde-bu-kez-hangi-cemaat-var-04031942_m.html
    http://www.stetuskop.com/showthread.php?t=10037
    http://www.stetuskop.com/showthread.php?t=4309
    http://www.stetuskop.com/showthread.php?t=9306
    Ateş olmayan yerden duman çıkar mı
    tusdata ve veya uz.dr sami selçukbiricik in sponsoru olduğu drtus.com tus forumunda övünme ve güç gösterisi olarak anlatılan ösym den bilgi sızdırmalarını, ilişkilerini, bağlantılarını, görüşmelerini maddi güç ve fetö paralel yapı veya başka bir cemaat örgüt siyasi dava yapı bağlantısı olmadan nasıl yapılabileceği şayanı hayret bir konu olarak şüpheleri celbetmekte haklıdır tusdata ve özel asfa ferda koleji yönetim kurulu başkanı uz.dr. sami selçukbiricik menzil mensubu mudur feto paralel fethullah gülen mensubu mudur iskenderpaşa hakyol mensubu mudur bilinmez ve böyle olsa da olmasa da özkaya özel hayatı kendi tercihidir bu kısmına saygı duyulmalı ancak 15 Temmuz olayları davası gazileri ve şehitlerini yaşamış bu ülkede ilişkiler ağı Ağacın Kurdu kitabındaki gibi rahatsız edici giriftlikte.. Bu arada ösym nin sınava başkasının yerine girdiği tespit edilen tus Dersanesi sahibi ifadesiyle bu kişinin kamu oyunun anladığı kişinin büyük ihtimalle uz Dr Sami selçukbiricik olduğu kanaati oluşmuyor mu. Ösym nin ve uzman doktor sami selçuk biricik in de açıklama ve videolarında net bir aksi beyanı yok ..soruşturmaların akamete uğraması bu ortamda bu bağlantılarla ve tusdata dusdata maddi sponsorluğunda yayın yapan Drtus.com tus/dus/eus forum sitesinde ösym ve yök te tanıdıkları olduğu ve maddi gücü fazla olduğu icin ösym de yök te sağlık bakanlığında muhatap kabul ediliyor itibar görüyor beyanları zaten malumun ilanı beklenen bir durum . Geçmiş yıllardaki Konya Beyaz Kalem olayındaki gibi bundan çıkan, anlatılan veya kanaatimize göre anlatılmayandan hissedilen anlam tusdata hazırlık dersanesinin fişleme eylemi olan genç klinisyenler yapılanması kişisel verileri yasadışı kaydettiği yani fişleme yaptığı belgeleri videoları rezaleti..
    ÖSYM kampanyaları ile bir yandan tusdata bir yandan STV ve zaman gazetesi bir yandan taraf gazetesi ile ÖSYM'nin şifre ve hatalı soru ve sınavlarla gündeme gelirken kpss, ve polis hakim avukat savcı sınavları yolsuzluğunun unutturulduğu gündemin ösym ciddiyetsizliğiyle yaptığı hatalı sorular üzerinden hak arıyor tarzı kampanyalarla her sınav döneminde ösym yolsuzluğu gündeminin değiştirilip kpss sınavı ve diğer sınav soru çalmalarının ve zaman aşımı türü örtbaslarin siyasette milletvekili Prof.Dr. ÖSYM ve YÖK ' teki kirli bağlantıları, telefon mail iletişim ve irtibatlı kişileri Dolar Euro Dinar Dirhem Afyon Esrar ne kullanıyorlarsa Ali Veli Halil Bilal İsa Musa Sema Esma Ayşe Fatma Fatih Burhan Nurhan Orhan Muharrem Mükerrem Naim Saim Rabia Safiye Nazife Hafize Binnur Zin Nur Rahmi Rahim adları her kimse kimdir bunlar bulunmalı ve hala ayıklanmadığı gerçeğinin örtüldüğü sürece . .
    seffaf olmasi gereken kurumların kanser gibi hasta hastalıklı enfekte bir ilişki zinciri değil mi?
    Her sınavda sorular alındı mı çalındı mi sızdı mi sızdırıldı mi kaygısı yersiz Mi?

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar